Ce spune Biblia despre…adevarata zi de odihna


guvernul-a-decis-care-sunt-zilele-de-odihna-in-2014-1386145824Intr-o lume din ce in ce mai agitata, in care rezistenta noastra fizica si psihica este testata pana la limita, avem nevoie de odihna. Cunoscand aceasta nevoie a omului, Creatorul a randuit, inca de la inceputurile existentei omenirii, o zi saptamanala de odihna, in care fiinta umana sa se reculeaga, sa-si evalueze drumul parcurs, sa se orienteze si, mai ales, sa-si improspateze relatiile cu cei din jur si cu Dumnezeu.

Ce spune Biblia despre originea zilei de odihna ?

Ideea ca porunca de a pazi Sabatul zilei a saptea a fost data doar evreilor si ca ea exista doar de la momentul darii Legii pe Sinai este o prejudecata. Biblia ne descopera faptul ca Sabatul ( in l. ebraica sabat = zi de odihna ) a fost dat omului inainte de caderea in pacat si cu mult inainte de nasterea poporului evreu, el fiind un memorial al Creatiunii: Geneza 2, 2-3.

Sa retinem din pasajul biblic citat trei amanunte importante: 1) In ziua a saptea Dumnezeu Si-a sfarsit lucrarea; 2) El a binecuvantat Sabatul; 3) El a sfintit Sabatul ( l-a pus deoparte pentru un scop sfant ). De aici rezulta trei consecinte la fel de importante: 1) Sabatul este universal ( nu a fost dat unui singur om sau popor, ci intregii omeniri ): Isaia 56, 2-7; 2) Sabatul este vesnic. Fiind dat inainte de caderea omului in pacat, cand nu exista moarte, Sabatul este o sarbatoare vesnica pentru toate generatiile de oameni care urmau sa traiasca pe pamant: Evrei 4, 9-11; 3) Sabatul este independent de Planul de Mantuire, urmand sa fie serbat si pe Noul Pamant, dupa incheierea acestuia: Isaia 66, 22-23.

Ce spune Biblia despre scopul Sabatului ?

Ziua de odihna saptamanala ( ziua a saptea, sambata ) a fost data omului cu mai multe scopuri:

1) Ca memorial al Creatiunii. Fiecare zi de Sabat ne reaminteste ca marea varietate a vietii animale si vegetale, impreuna cu tot ce e frumos in natura, reprezinta opera Creatorului: Exod 20, 11; Psalm 11, 4.

2) Ca semn de identificare prin care omul isi recunoaste Creatorul, iar Dumnezeu Isi recunoaste adevaratul Sau popor: Exod 31, 13.17; Ezechiel 20, 12.20.

3) Ca zi de cult si comuniune: Isaia 56, 6-7; 66, 23.

4) Ca simbol al loialitatii fata de Dumnezeu: Exod 16, 4.23.26.29-30.

5) Ca pregustare a odihnei mantuirii: Evrei 4, 9-11.

Ce dovezi ne ofera Biblia ca Sabatul a fost cunoscut inainte de darea Legii pe Sinai ?

1) Marturia Domnului Iisus: Sabatul a fost facut pentru om ( omenire ), nu pentru evrei: Marcu 2, 27-28.

2) Existenta ciclului saptamanal inca de la inceputurile istoriei: Geneza 8, 10-12; 29, 27.

3) Caderea manei in timpul Exodului, inainte de darea Legii pe Sinai: Exod 16.

Ce ne spune Biblia despre pazirea Sabatului in Noul Testament ?

Mantuitorul S-a declarat pe Sine “Domn al Sabatului”: Marcu 2, 28 . El a luat parte la serviciile divine in sinagoga, in Sabat: Luca 4, 16. I-a invatat si i-a vindecat pe oameni in Sabat: Luca 4, 31; Matei 12, 10-13. El a eliberat Sabatul de molozul traditiilor omenesti: Matei 15, 9.13; Ioan 5, 18. A fost preocupat ca urmasii Sai sa pazeasca Sabatul si dupa inaltarea Sa la cer: Matei 24, 20.

Apostolii au continuat sa pazeasca Sabatul dupa inaltarea Mantuitorului la cer : Faptele Apostolilor 13, 14. 44; 16, 13; 17, 2; 18, 4.11. Spre sfarsitul primului secol, scriind cartea Apocalipsei, apostolul Ioan vorbeste de “ziua Domnului” ( Apocalipsa 1, 10 ). Daca Iisus se declara pe Sine “Domn al Sabatului” ( Marcu 2, 28 ), e numai firesc sa intelegem ca “ziua Domnului” la care face referire Ioan este Sabatul, ziua a saptea a saptamanii, nu duminica.

Cand a fost schimbat, prin porunca omeneasca, Sabatul instituit de Creator ?

Istoria consemneaza data oficiala de 7 martie 321 d.Chr., data la care imparatul Constantin cel Mare a dat un edict prin care toti oamenii trebuiau sa se odihneasca in “prea onorata zi a soarelui” ( duminica ). Faptul fusese profetizat cu multe secole inainte: Daniel 7, 25; Faptele apostolilor 20, 29-30.

Ce spune Biblia despre restaurarea Sabatului in ultima perioada a istoriei ?

Biblia prezice o redescoperire si restaurare a adevaratei zile de odihna in ultima parte a istoriei, printr-o biserica chemata la o lucrare speciala: Apocalipsa 14, 6-12. Ai gasit aceasta Biserica ?

Lori Balogh

Reclame

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s