Viata de familie – Lectia 7


7Voia lui Dumnezeu pentru căsătorie

Verset de memorat:

Domnul Dumnezeu a zis: “Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Genesa 2:18

Adevărul central:
Dumnezeu doreşte să se implice în formarea familiei. El a lăsat principii precise pentru căsătorie, dar fiecare decide cât cooperează cu Dumnezeu, aflând şi împlinind sau nu, voia Lui.

Introducere:

Definiţia familiei ne este deja familiară:
Familia ideală este formată dintr-un bărbat şi o femeie credincioşi lui Dumnezeu, uniţi pe viaţă prin legământ, din dragoste şi în voia lui Dumnezeu, care împlinesc bucuroşi rolul şi scopul lui Dumnezeu pentru ei.

Din această definiţie am înţeles că pentru o familie ideală este nevoie de două persoane care au o relaţie personală cu Dumnezeu. Ei sunt uniţi de Dumnezeu pentru toată viaţa, au la temelia căminului dragostea şi au consimţit să încheie împreună legământul sfânt al căsătoriei.
În această lecţie vom privi spre elementul “voia lui Dumnezeu” pentru căsătorie. În acest sens propun studiului şase afirmaţii:

1. Dumnezeu doreşte ca omul să fie căsătorit
Nici astăzi ‘nu este bine ca omul să fie singur.’ În faptul că Dumnezeu doreşte ca omul să se căsătorească, este o dovadă a dragostei lui Dumnezeu pentru om. Dumnezeu există într-o relaţie perfectă – ca Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. A fi după chipul lui Dumnezeu înseamnă a exista în relaţie, nu izolat. Da, căsătoria este bună, sfântă şi nu e greşit să fie de dorit.

2. Dumnezeu nu porunceşte ca cineva să se căsătorească cu orice preţ
Se poate întâmpla ca, din diferite considerente, o persoană să îşi dorescă aşa de mult căsătoria, încât să nu mai conteze cu cine se căsătoreşte. Această atitudine arată pe de-o parte lipsa încrederii şi a ascultării de Dumnezeu, iar pe de alta, neînţelegerea căsătoriei. Cuvintele proorocului Amos sunt grăitoare: “Merg oare doi oameni împreună fără să fie învoiţi?” (Amos 3:3). Adică, o persoană normală se gândeşte la acţiunile lui; dacă trebuie să ia o decizie (ca aceea simplă de a călători cu cineva) discută cu celălalt, îl cunoaşte, îi ştie intenţiile, iau decizii comune … şi aşa porneşte la drum. Este normal să ia cineva viaţa pe apucate? NU! Cu mult mai puţin este să se căsătorească cineva, numai de dragul de a fi căsătorit.

3. Celibatul este o opţiune personală
Unii nu se căsătoresc pentru că au acest dar. Ei nu simt nevoia sau dorinţa după un partener şi cred că nici nu ar trebui să se căsătorească, doar pentru că aşa fac toţi oamenii.
Alţii nu se căsătoresc pentru că doresc să se dedice în totalitate lui Dumnezeu. Apostolul Pavel are cuvinte de încurajare pentru cei care doresc să aleagă acest statut special cu motivaţia slujirii mai eficiente.
Este adevărat că decizia de a nu te căsători este importantă şi nu trebuie luată nici cu uşurinţă, nici din cauza unor experienţe traumatizante din trecut. Celibatul nu trebuie să fie o răzbunare.
În acelaşi timp, este clar că în societatea noastră, şi uneori şi în biserică, cei care sunt necăsătoriţi şi au o anumită vârstă sunt priviţi cu suspiciune sau milă, dânduli-se impresia că sunt persoane de mâna a doua. Această mentalitate trebuie schimbată şi e posibil să se schimbe, dacă fiecare înţelege că Dumnezeu este în control şi că a nu fi căsătorit nu este un handicap.
Sunt alte persoane care ar trebui ajutate înspre căsătorie. Rugăciunea pentru ei este folositoare. De asemenea biserica poate creea mai multe posibilităţi ca tinerii să slujească împreună, să se cunoască şi să descopere Voia lui Dumnezeu.

4. Un credincios care se căsătoreşte trebuie să aleagă un partener credincios
Aceasta este voia lui Dumnezeu. Persoanelor libere pentru căsătorie (neînsuraţi sau văduvi) le spune că se pot căsători cu oricine, “numai în Domnul” (1Corinteni 7:39). Comentarii mai multe sunt de prisos. Dumnezeu doreşte mântuirea fiecărei persoane, dar nu a lăsat căsătoria ca un mijloc de evanghelizare. Majoritatea covârşitoare a persoanelor care, credincioase (?) fiind, s-au căsătorit cu necredincioşi, în speranţa convertirii lor, dar au fost dezamăgiţi. Extrem de puţini dintre ei abia au reuşit să îşi păstreze credinţa.

5. Dumnezeu se implică în procesul alegerii unui partener în măsura în care este lăsat să o facă
Descoperirea Voii lui Dumnezeu este un parteneriat. Nu este asemenea răsăritului, sau apusului, care au loc fără voia ta. Dumnezeu nu îţi aduce acasă persoana cu care trebuie să te căsătoreşti, nici nu scrie numele ei pe cer. În proiectul pentru cei necăsătoriţi este prezentat parteneriatul cu Dumnezeu.

6. Odată căsătorit, nu este corect să-L acuzi pe Dumnezeu pentru decizia pe care ai luat-o fără El
Viaţa de căsătorie nu este asemenea descrierilor din romanul de dragoste. Pavel ne spune că cei căsătoriţi au mai multe griji şi necazuri decât cei necăsătoriţi. Pentru ei slujirea are mai multe piedici. De multe ori, cei care se căsătoresc nu se aşteaptă la acestea. Este un întreg proces de schimbare şi ajustare la viaţa în doi (şi apoi în trei, patru…). Începi o viaţă de jertfire pentru binele celuilalt, de multe renunţări, uneori, de conflicte. Ispita mare este ca, în loc să lucrezi la armonia din familie, să îl faci pe Dumnezeu responsabil pentru toate acestea. Gândul meschin poate suna cam aşa: ‘dacă nu este ea/el persoana cu care ar fi vrut Domnul să mă căsătoresc?’ Eu nu ştiu răspunsul la această întrebare, dar ştiu că dacă eşti căsătorit, acest gând trebuie să îl scoţi din mintea ta.
Aş fi nedrept dacă nu aş spune că a fi căsătorit înseamnă şi a avea pe cineva care să te completeze, care să lucreze la caracterul tău, care să îţi ofere sentimentul de valoare, care să te iubească necondiţionat, care să te împlinească, cu care să nu ştii cum a trecut ziua, cu care să te rogi, să te încurajeze în momente dificile, cu care să poţi să plângi şi să râzi… Dar noi uităm toate astea şi, asemenea lui Moise spunem după 70 – 80 de ani, că totul a fost ‘trudă şi durere.’

ACUM ŞTII

Î. De ce doreşte Dumnezeu ca omul să fie căsătorit?
_____________________________________________

Î. Care este părerea biblică despre celibat?
___________________________________________________________________

Î. Se impune Dumnezeu în procesul descoperirii voii Lui?
_____________________________________________

Î. Ce înseamnă a fi căsătorit ‘în Domnul’?
_____________________________________________

Î. Poate fi învinuit Dumnezeu pentru dificultăţile din viaţa de familie? De ce?
___________________________________________________________________

PROIECT

1. Dacă eşti căsătorit

– Ai fost vre-odată descurajat de viaţa de familie? ______
– Ai o privire realistă asupra familiei? Completează următorul tabel şi discută-l cu partenerul tău:

10 lucruri dificile în căsnicie 10 lucruri frumoase în căsnicie

Care coloană ai completat-o cel mai uşor? ________
– Voia lui Dumnezeu pentru tine este să lucrezi la armonia căminului tău. Aminteşte-ţi că 50% din armonia familiei tale este în mâna ta! Tu poţi face să fie frumos în familia ta, în ciuda greutăţilor.

– Dacă ar putea fi vizibilă viaţa ta de căsătorit, ar dori cei necăsătoriţi să aibă o asemenea viaţă? ___________

2. Dacă nu eşti căsătorit

Crezi că ai chemarea să nu te căsătoreşti?____________
– Dacă o ai, nici o problemă! Dedică-te lucrării Domnului cu toată fiinţa ta. Tu nu eşti o persoană de mâna a doua. Eşti la fel de valoros ca oricare altă persoană!
– Dacă nu o ai, începe să te rogi pentru partenerul tău. Nu este niciodată prea devreme pentru a te ruga!

Doreşti să afli voia lui Dumnezeu pentru căsătoria ta?__________
Este posibil să ai în minte pe cineva de care îţi place şi să îl foloseşti pe Dumnezeu doar pentru a aproba decizia ta.

Dacă doreşti să afli Voia lui Dumnezeu pentru căsătorie, consideră următorii paşi:

a. Cine eşti?
– Care este identitatea ta spirituală?
– Cât eşti de serios?
– Ce obiceiuri spirituale ai?
– În ce lucrare eşti implicat? La ce să îţi dea Dumnezeu un ajutor potrivit?
– Eşti om de încredere? Se poate conta pe tine?
– Îţi ţii promisiunile?
– Ai un înalt standard moral?
– Ai fi mulţumit dacă Dumnezeu ţi-ar da un partener la fel de spiritual, iubitor, jertfitor, serios… ca tine?
Nu uita proverbul care spune: ‘dacă doreşti o prinţesă, trebuie să fii un prinţ!’. Tu trebuie să fii deosebit, dacă vrei un partener deosebit! Lucrează puternic la caracterul tău. Niciodată nu e prea devreme pentru aceasta!

b. Cine este cealaltă persoană?
– Este născută din nou?
– Se potriveşte spiritual şi intelectual cu tine?
– Aveţi idealuri comune? Vedeţi viaţa asemănător?

c. Este timpul potrivit pentru căsătorie?
– Eşti matur spiritual şi fizic?
– Eşti decis să începi o nouă etapă din viaţa ta, care să dureze tot restul vieţii?
– Ai informaţiile necesare pentru a-ţi face partea de soţ sau soţie?
– Îţi poţi lua responsabilitatea întreţinerii unei familii? Ai primi bucuros un copil dacă Domnul ţi l-ar da imediat după căsătorie?
– Eşti dispus la schimbare? Eşti flexibil?

d. Ce zice interiorul tău?
– Iubeşti persoana în cauză? Ai fi gata să faci sacrificii pentru ea? Dacă ar suferi un accident şi ar rămâne invalidă, te-ai mai căsători cu ea?
– Ai pace şi linişte când te gândeşti la ea?

e. Cum este relaţia voastră?
– Te ajută să creşti spiritual?
– Puteţi depăşi presiunile sentimentale care sunt în această perioadă? Te respectă aşa de mult încât să nu aibe relaţii intime cu tine?
– Discuţiile vă apropie sau vă despart?

f. Ce zic părinţii de relaţia voastră?
– Dacă au obiecţii, sunt ele justificate şi adevărate? Este vorba de vise nerealiste din partea lor, sau de aspecte serioase?

g. Ce zic persoanele spirituale din biserică?
– Vă încurajează?
– Dacă tac, nu e un semn prea bun. Ai avea curaj să îi întrebi de ce tac? Dar eşti dispus să asculţi ce zic ei? Adică să ţii seama de părerea lor şi să te gândeşti sincer la ea.

De obicei după ce răspunzi la aceste întrebări (dacă nu mai devreme) vei avea răspunsul cu privire la Voia Domnului.
Nu te grăbi! Lasă lucrurile să meargă normal. Nu avansa nici un plan, nu te implica sentimental, nu te declara prietenul (cu articolul hotărât) cuiva, până nu ştii sigur că este voia lui Dumnezeu pentru voi să vă căsătoriţi.
Propunerea noastră este să definiţi perioada de dinaintea aflării voii lui Dumnezeu, ca perioadă de cunoaştere, în care, fără promisiuni sau obligaţii, fără a fi orbiţi de implicarea fizică, să puteţi discerne clar voia Domnului. Nu de alta, dar o faceţi spre fericirea sau nefericirea voastră. Apoi a noastră, ca biserică!

AVERTIZARE!
Este o modă şi o mare ispită în a te juca de-a semnele. Este forma de călăuzire cea mai uşor de manipulat şi cu care se nenorocesc cei mai mulţi tineri? Vă implor tinerilor, nu vă distrugeţi viaţa cu mâna voastră!
La întrebarea “Trebuie să pun semn?”, răspunsul este Nu.
La întrebarea “Pot pune semn înaintea lui Dumnezeu?” răspunsul este – depinde!
– Depinde de tine – cât de serios eşti cu Domnul. A cere semn înseamnă a afla într-un timp relativ scurt un răspuns de tipul “da”, sau “nu”. Dacă Domnul zice “nu”, vei fi suficient de serios să accepţi răspunsul şi să întrerupi relaţia? Ispita mare este să zici ceva de genul: ‘cred că nu am pus un semn bun, sau nu am înţeles eu bine… mai pun un semn!’ În felul acesta vei pune semne până iese ce vrei tu. Asta nu se numeşte aflarea voii lui Dumnezeu, ci ispitirea lui Dumnezeu.
– Depinde de credinţa şi încredinţarea ta – crezi că Domnul îţi răspunde? Eşti liniştit în a pune semn înaintea Domnului?
– Depinde de semn – semnul ar trebui să nu fie restrictiv. (Ceva de genul ‘una din cele două pe care ţi le zic eu, Doamne’. Domnul poate vrea a treia.) Semnul să fie rezonabil, adică ceva ce se poate întâmpla (nu ‘să se întunece de 23 August la ora 13.00’). Semnul să nu fie tendenţios, evident. (Nu zi ‘dacă va veni la tineret marţi’ când ştii că el ţine studiul marţi)
– Depinde de situaţie – Dumnezeu doreşte ca tu să înţelegi din relaţia ta cu El şi din toate celelalte mici semnale pe care le primeşti, care este voia Lui. Sunt situaţii speciale în care eşti frânt în două şi simţi că nu mai poţi. În acest caz, ai nevoie de multă atenţie, credinţă, sinceritate, seriozitate … .
Punerea unui semn este excepţia, nu regula!

Reclame

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s