Viata de familie – Lectia 5


5

Lecţia 5

LEGĂMÂNTUL CĂSĂTORIEI

Verset de memorat:

“Pentru că Domnul a fost martor între tine şi nevasta din tinereţea ta, căreia acum nu-i eşti credincios, măcar că este tovarăşa şi nevasta cu care ai încheiat legământ.”Maleahi 2:14

Adevăr central:

Legământul căsătoriei este legătura care se face întâi cu Dumnezeu şi apoi cu partenerul. Este un parteneriat divino-uman.

Introducere:

Am propus o definiţie a familiei după cum urmează:

Familia ideală este formată dintr-un bărbat şi o femeie credincioşi lui Dumnezeu, uniţi pe viaţă prin legământ, din dragoste şi în voia lui Dumnezeu, care împlinesc bucuroşi rolul şi scopul lui Dumnezeu pentru ei.

După ce am înţeles raţiunile biblice pentru care căsătoria este pe viaţă, vom vedea ce rol joacă legământul căsătoriei în viaţa de familie. Pentru aceasta vom privi spre Dumnezeu, ca spre Cel care este Dumnezeul legământului. Apoi vom vedea că, fiind după Chipul şi asemănarea Lui, şi noi, oamenii, funcţionăm bine pe bază de legământ.

A. Dumnezeu şi legământul

Din primele capitole ale Genezei, observăm că Dumnezeu foloseşte legământul ca mod de a trata relaţiile. Astfel, observăm o promisiune iniţială făcută lui Adam: Sămânţa femeii (Domnul Isus) va elibera omenirea de sub stăpânirea (capul) Satanei. Citeşte Genesa 3:15.
După potop, Dumnezeu a făcut un legământ cu Noe şi a promis că lumea nu va mai fi distrusă prin apă. Citeşte Genesa 9:11. Este asigurat astfel cadrul pentru împlinirea promisiunii primordiale.
În Genesa 12:2-3 Dumnezeu prezintă termenii legământului cu Avraam, alegând spiţa de neam prin care va veni Mesia.
În cadrul acestei promisiuni înţelegem solemnitatea cu care Dumnezeu încheie un legământ, necondiţionat, ca cel cu Avraam. Textul din Genesa 15:8-18 este mişcător; Dumnezeu i-a spus lui Avraam să ia nişte animale şi păsări pe care să le despice în două. După obiceiul vremii, părţile implicate în legământ treceau printre animalele despicate, mărturisind că sunt dispuşi să li se întâmple şi lor asemenea acelor animale dacă nu vor ţine legământul. După promisiunile făcute, Dumnezeu a trecut printre animalele despicate, ca o garanţie pentru Avraam că El este credincios în cuvântul dat.
Prin legământul încheiat la muntele Sinai cu poporul Israel, (Exod 20) Dumnezeu a fost şi mai specific în termenii legământului – Mesia va fi din poporul Israel.
Mai târziu, Dumnezeu a încheiat un legământ cu David, (2 Samuel 7;8-16) prin care îi promite o dinastie din care se va naşte Mesia, Împăratul.
Toate aceste legăminte au fost pregătitoare pentru LEGĂMÂNTUL cel NOU, care a fost prevestit în Ieremia 31:31-34, încheiat de Domnul Isus în Matei 26:26-29 şi explicat foarte clar în Evrei 8:6-13 şi 10:15-17.

B. Omul şi legământul căsătoriei

Omul este invitat să se asemene cu Creatorul său, atât în relaţii sănătoase, pe care să le aibă în cadrul familiei, cât şi prin seriozitatea relaţiilor, încheiate pe bază de legământ. A încheia un legământ nu este un act de slăbiciune, ci de demnitate. Persoana care încheie un legământ arată că ia în serios cuvântul dat, (deci persoana lui), ia în serios persoana celuilalt, şi cel mai important, Îl ia în serios pe Dumnezeu.
Legământul căsătoriei nu se încheie între două persoane (fig.1), aşa încât ele să decidă cât timp îşi respectă cuvântul dat. Citeşte Maleahi 2:14 – Cine este prezent când doi soţi încheie legământul căsătoriei? (Fig.2)
_____________________________________________________

Soţ Soţie Dumnezeu

Fig.1

Soţ Soţie
Fig.2

Citeşte Proverbe 2:17 – Cum este numit legământul căsătoriei?
________________________________________

Dumnezeu urăşte ruperea unui asemenea legământ. El nu acceptă întreruperea lui, decât la moartea unei părţi. Tocmai de aceea, o recăsătorie încheiată cât timp un legământ conjugal este încă valabil se numeşte preacurvară. Dumnezeu acceptă în triunghi o altă persoană numai dacă cea înlocuită a murit.
Frumuseţea legământului constă în faptul că, dacă doi soţi doresc să ţină legământul, au partener pe Dumnezeu cu resursele Lui inepuizabile. Totul depinde de relaţia lor cu Dumnezeu şi cu partenerul. Dacă partenerii sunt în Legământul cel Nou cu Dumnezeu, prin jertfa Domnului Isus, au toate şansele să fie fericiţi în legământul căsătoriei.
Astfel, legământul căsătoriei nu este o piedică pentru soţi, nici o limitare a libertăţilor, nici o lege care îi ţine împreună în ciuda voinţei lor, ci cadrul în care operează puterea lui Dumnezeu în familia lor.

ACUM ŞTII

Cum a ales Dumnezeu să reglementeze relaţia lui cu oamenii?
__________________________________________________

Enumeră legămintele lui Dumnezeu din Vechiul Testament.
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________
__________________________ __________________________

Ce legământ este acum în vigoare?
_____________________________________________________

Câte părţi sunt implicate în legământul căsătoriei?
_____________________________________________________

Cum mai este numit legământul căsătoriei?
_____________________________________________________

Dă o definiţie a legământului căsătoriei, în cuvintele tale.
____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________

PROIECT

1. Dacă nu eşti căsătorit

Eşti în legământul cel nou cu Dumnezeu? _________________
Analizează-ţi puterea de a ţine un cuvânt dat.

Care sunt ultimele 5 promisiuni pe care le-ai făcut?

Promisiunea Data Ţinut

Bifează la ultima rubrică promisiunile pe care le-ai ţinut.

După promisiunea de a sluji Domnului, promisiunea de a fi credicios viitorului partener este cea mai importantă. Deprinde-te să fii om de cuvânt, să se poată conta pe tine.

Dacă ai probleme cu seriozitatea, oferă atenţie sporită promisiunilor. Nu le fă cu grabă, şi implică-L pe Dumnezeu în fiecare decizie luată!

2. Dacă eşti căsătorit

Întreabă-ţi partenerul dacă este ceva în comportamentul tău care îi dă nesiguranţă cu privire la legământul încheiat. Poate să bifeze prezenţa sau înclinaţia ta spre unul (sau mai multe) din următoarele elemente distructive:

0 glume nepotrivite
0 expresii nepotrivite
0 anumite gesturi
0 priviri
0 lecturi
0 emisiuni
0 influenţe negative
0 anturaje
0 SMS – uri
0 apeluri telefonice
0 ____________________________________
…care sunt ameninţări la adresa stabilităţii căminului tău.

Corectează imediat “orice ţi se pare a fi rău”.

Cere de la Domnul capacitatea de a fi credincios legământului.

Dacă eşti ispitit, cere ajutorul partenerului tău sau unui grup de încredere, care să te ajute în rugăciune şi la evaluarea progresului tău. Căsnicia este mai importantă ca orice…

Reclame

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s