Viata de familie – Lectia 1


1

Lectia 1

IMPORTANŢA FAMILIEI

Verset de memorat:

Domnul Dumnezeu a zis: “Nu este bine ca omul să fie singur; am să-i fac un ajutor potrivit pentru el.” Genesa 2:18

Adevăr central:

Familia este creată de Dumnezeu şi este cadrul în care are loc împlinirea omului şi dezvoltarea lui normală, fiind temelia societăţii.

Introducere:

Această primă lecţie are menirea de a redescoperi locul pe care îl are familia de la geneza ei.
Familia este la fel de veche ca şi pământul. Ea este ideea lui Dumnezeu, proiectul lui Dumnezeu şi e menită să se manifeste după Voia lui Dumnezeu. Când Biblia vorbeşte de om, se referă la bărbat şi femeie în relaţie unul cu celălalt.
Familia devine apoi elementul de stabilitate socială. Relaţiile din cadrul ei dau tonul relaţiilor din societate. Stabilitatea ei determină stabilitatea societăţii.

1. Intenţia lui Dumnezeu

Când este vorba de familie, nimeni nu trebuie să subestimeze importanţa ei. Dumnezeu se grăbeşte să-i descopere lui Moise în Genesa, locul important pe care îl are familia în planul Său. În 25 de versete prezintă întreaga creaţie ca un cadru în care este aşezată familia. Patruzeci şi două de versete din primele trei capitole ale Scripurii descriu omul şi familia lui. Dumnezeu a dorit să ne spună că toată creaţia este subordonată ideii de familie.
Tomas Holmes după 25 de ani de studiu al efectelor de stres asupra individului ajunge la concluzia că primele trei sunt: (1) moartea partenerului, (2) divorţul şi (3) separarea maritală . Relaţiile destinate să fie cele mai puternice sunt în cadrul familiei. Aşa suntem structuraţi!
Dumnezeu a intenţionat să ofere omului împlinire prin căsătorie. De fapt singurul lucru căruia Adam i-a simţit lipsa a fost familia, respectiv soţia. Acesta a fost rolul exerciţiului dat omului de a numi vieţuitoarele. Toate aveau partener, Adam însă, nu. “Dar pentru om nu s-a găsit nici un ajutor care să i se potrivească” (Genesa 2:20). Adam a trebuit să îşi dorească un partener, un ajutor, să simtă nevoia după el, aşa încât să-l poată preţui ca atare. Dumnezeu i-a oferit bărbatului împlinirea prin ajutorul potrivit. Ea va alunga singurătatea lui, fiindu-i partenera cu care se va bucura, care-l va întregi şi cu care vor creşte, se vor înmulţi, vor umple pământul şi-l vor stăpâni.
Frumuseţea întemeierii primei familii a constat, nu doar în faptul că Dumnezeu a creat femeia, ci şi în faptul că Adam a recunoscut acest lucru: “Ea se va numi femeie pentru că a fost luată din om” (Genesa 2:23). Adam a înţeles că Eva nu fusese ascunsă pe undeva prin grădină, ci Dumnezeu a creat-o pentru el. În acel moment, în prezenţa lui Dumnezeu şi a Evei, Adam a avut acea stare râvnită şi astăzi de mulţi oameni. Este starea de împlinire, de bine spiritual şi relaţional, de binecuvântare cerească.

2. Locul familiei

Familia stă în locul cel mai strategic din lume fiind la baza societăţii! Dacă membri ei sunt sănătoşi, uniţi, spirituali, împliniţi, societatea este sănătoasă, unită, spirituală, împlinită. Adevărul este că nu putem avea o societate sănătoasă fără familii sănătoase. Cu toate acestea, nu putem avea familii sănătoase fără Dumnezeu. Geneza 3 este un exemplu clar al familiei care acţionează fără Dumnezeu.
Nimeni nu poate fi aşa de ignorant încât să creadă că viaţa lui de familie este o problemă care îl afectează doar pe el. Da, familia îşi are zona ei privată, dar fiecare membru pleacă din sânul ei cu atmosfera din ea. Astfel, noi “trădăm” prin viaţa noastră socială, valorile familiei din care facem parte. Şi aceasta nu doar pentru prezent, ci şi pentru viitor.
Fiecare familie lasă o moştenire generaţiilor viitoare. S-au luat în studiu două persoane care au avut raportări diferite la Dumnezeu şi la familie: primul, Max Jukes, care nu a fost în viaţa lui la biserică trăind după valori diferite de cele creştine şi căsătorit cu o femeie asemenea lui. Al doilea, Jonathan Edwards, a fost un credincios predicator, căsătorit cu o soţie evlavioasă. Iată rezultatul acestui studiu :

Max Jukes Jonathan Edwards
Din 1026 descendenţi studiaţi:
– 300 au murit prematur;
– 100 au fost deţinuţi;
– 190 au ajuns prostituate;
– 100 au devenit alcoolici.
Statul New York a cheltuit pentru ei 6.000.000 dolari. Din 729 descendenţi studiaţi:
– 300 au devenit predicatori;
– 65 profesori universitari;
– 13 autori de cărţi bune;
– 3 membrii în guvern;
– un vice-preşedinte al
Statelor Unite ale Americii.

Care a fost diferenţa dintre cei doi?
Relaţia cu Dumnezeu şi raportarea la familie. Unul a ascultat de Dumnezeu, a fost fericit şi a fericit şi pe alţii. Celălalt nu a ascultat de Dumnezeu, a fost nefericit şi a nenorocit şi pe alţii.
Un alt exemplu grăitor este Imperiul Roman. Printre cele cinci motive ale destrămării lui, se numără şi “uzurparea demnităţii şi sanctităţii familiei”. Iată o descriere a situaţiei de atunci:

Creşterea bogăţiei şi corupţia politicienilor a fost conjugată cu pierderea moralităţii şi a legăturii maritale. În ciuda competiţiei crescânde dintre bărbat şi femeie, prostituţia a continuat să înflorească … Adulterul era aşa de obişnuit încât nu mai atrăgea atenţie, cu excepţia motivelor politice şi practic fiecare femeie înstărită avea cel puţin un divorţ. … o nouă libertate a frânt disciplina familiei antice.

Dumnezeu a anunţat această realitate încă de pe timpul lui Daniel (Daniel 2:40-43). Chipul cel mare avea picioarele şi degetele de la picioare din lut şi fier. Oameni “uniţi” în relaţii care nu pot rezista. O asemenea societate formată din fire de nisip nu poate dăinui.
Devine clar pentru fiecare om că familia este extrem de importantă deoarece:
– Dumnezeu a creat-o;
– este cadrul ideal pentru împlinirea omului;
– are influenţa cea mai mare în biserică şi societate.

ACUM ŞTII

Ce îi lipsea lui Adam înainte de creierea Evei?
______________________________________________

Care a fost intenţia lui Dumnezeu cu omul?
______________________________________________

Viaţa de familie este o problemă privată?
_______________

Explicaţi răspunsul.
__________________________________________________________________

PROIECT

a. Dacă nu eşti căsătorit

• Se aseamănă ideea ta despre familie cu cea a lui Dumnezeu?

• Vrei să fii o persoană care să trateze căsătoria cu toată responsablitatea?

• Dacă da, ce faci practic pentru aceasta?

b. Dacă eşti căsătorit, discută cu partenerul:

• Care argument cu privire la viaţa de familie te ajută să înţelegi mai mult importanţa ei;

• Seriozitatea familiei tale;

• Responsabilitatea faţă de copiii familiei care duc în afara casei atmosfera de acolo.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s