Blestemul limitării


scaraViața omului pe pământ e o continuă alergare după răspunsuri. Poți afla multe dintre ele citind cartea potrivită sau accesând site-ul cu soluții instant. Dar la ce sau cine apelezi când întrebările tale au în centru pe ,,EU SUNT” și planul pe care El îl desfășoară printre muritori? Tot mai mulți au impertinența să-L întrebe pe Dumnezeu unde, cine, cum și de ce, uitând sau neținând cont că Dumnezeu nu este egalul nostru. ,,El face lucruri mari și nepătrunse…” spune Iov in 5:9.

Daniel deasemenea sublinează că noi nu putem chestiona ce face Dumnezeu (4:35). Acești doi titani ai Scripturii și alți eroi ai credinței au înțeles că există o voie revelată și o voie ascunsă a Lui Dumnezeu; că sunt întrebări la care răspunsul nu-l vei găsi pe pământ ci doar când vei sta față în față cu Dumnezeu în veșnicie, atunci când limitările noastre se vor risipi.

Biblia are răspunsuri și soluții suficiente la tot ceea ce este important, însă nici măcar creștinii nu vor afla toate răspunsurile. Cred în încredințări personale și în faptul că Dumnezeu aduce lumină la unele enigme, pentru Biserică sau în particular, dar deasemenea cred că există și o zonă fără accesul muritorilor, o perdea care încă nu a fost dată la o parte. Edenul e originea limitărilor noastre și se pare că un om reține numai doua zeci la suta din cantitatea de informație zilnică cu care intră în contact.

Ai simțit vreodata gustul ,,ciudat” al unei rugăciuni despre care ai crezut cu siguranță că este ,,după voia lui Dumnezeu”? Nu există oameni care să fi primit tot ceea ce au cerut în rugăciunile lor și deasemenea și răspunsul să vină așa cum au crezut, cu toate că sunt unii pe la amvoane care susțin că Dumnezeu nu a putut rezista niciodată rugăciunilor și insistențelor acestor super-oameni.

Fără să mă gândesc prea mult aș putea întocmi o listă de cereri vrednice de atenția lui Dumnezeu. În ceea ce mă privește nu ar trebui să mă gândesc de două ori pentru a le da curs, dacă aș fi Dumnezeu. Știu, sună ușuratic, dar cred că și în mintea ta cel puțin o dată ai rămas nelămurit de ce Dumnezeu nu a aprobat buna ta intenție. Poate Dumnezeu să ,,nu” dorească mântuirea unui tată pentru care te rogi constant de opt ani ca și mine? Să nu dorească eliberarea unui prieten de o oarecare dependență, sau vindecarea unor relații distruse? SAU de ce trebuie ca o sută de mii de oameni să moară zilnic din cauza foametei și a consecințelor ei, pe când noi în Occident punem pâinea la coș pentru simplul motiv că este de ieri? De ce România nu e ca Irlanda? De ce unii creștini și astăzi trăiesc în sărăcie lucie și plătesc cu viața alegerea lor, pe când alții au de toate și nu știe ce-i opresiunea? De ce îngăduie Dumnezeu ca clădirile fostelor biserici să ajungă depozite de biciclete și cluburi de noapte? De ce răul e întotdeauna prima opțiune?

Vorba singurului om de știință, vedeta- Einstein ,,Dumnezeu nu joacă zaruri”, chiar dacă mulți arată înspre problemele cotidiene ca o dovadă a faptului că Dumnezeu nu există sau nu este interesat de soarta omenirii. El e la fel de activ astăzi ca și în oricare altă zi din istorie. Avem de a face cu un Dumnezeu care transcede timpul și spațial. Un Dumnezeu infailibil, sublim și sfânt; marele ,,EU SUNT”. Poți să înțelegi pe Dumnezeu născut ca prunc? Dumnezeu să sufere umilirea? Dumnezeu să moară pe cruce, să fie îngropat? Cum a putut divinitatea sta ascunsă în umanitate? Cum a putut Cel care trăiește înafara timpului să moare pe la treizeci de ani, Cel care trăiește înafara spațiului să traiască întreaga viață în Palestina?

Dumnezeu ne aude cererile în eternitare și le cântărește potrivit planului Său și le răspunde la timpul Său. Este absolut necesar să continuăm să ne rugăm și să cerem, însă e bine să avem în minte și aceste aspecte. Romani 8:28 e la fel de valabil și astăzi ca și atunci când Pavel l-a așternut pe hârtie.

Dumnezeu a câștigat de mult încrederea mea, chiar dacă eu nu sunt în clar cu toate. Asta nu a dus la nimic altceva decât la mai multă intimitate între noi. Dacă există cineva în Univers care să știe să țină frâiele în toate domeniile, Dumnezeu e Acela. Te sfătuiesc și pe tine să- L urmezi cu reverență, fără mofturi și întrebări pentru că El știe ce face.

,,Tatăl nostru care ești în cer…facă-se voia Ta…”

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s