Oameni ca si tine


Biserica din Corint se afla într-o dezordine totală, atât din punct de vedere teologic cât și din punct de vedere moral. Erau mândri și neascultători; tolerau imoralitatea crasă, își intentau proces unul altuia, se împăunau cu libertatea lor în Cristos, abuzau de ceremonia Cinei Domnului, înțelegeau greșit scopul darurilor spirituale și erau confuzi în privința viitoarei învieri a morților.

Și totuși, atunci când Pavel le-a scris, i-a numit ,,sfinți”(2 Corinteni 1:1) sau ,,chemați sfinți” (2 Corinteni 1:2).

În ziua de astăzi în afara tradițiilor romano-catolice și ortodoxe, cuvântul sfânt este rareori utilizat. Dar și atunci, cel mai adesea este folosit pentrtu a descrie o persoană (de regulă în vârstă) cu un caracter neobișnuit de evlavios. Și-atunci, cum a putut Pavel să îi numească pe credincioșii dezordonați din Corint sfinți? Se pare ca această formă de adresare pare a fi o formă preferată a lui Pavel.

Răspunsul constă în semnificația cuvântului, așa cum este el utilizat în Scriptură. Cuvântul grecesc pentru sfânt se referă nu la caracterul cuiva, ci la o stare a existenței. În acest sens, fiecare credincios, chiar și cel mai obișnuit și cel mai imatur este un sfânt. Aceasta este sfințenia prin har dată de Dumnezeu prin jertfa Mântuitorului. Însă Pavel mai vorbește și de sfințenie ca proces zilnic pe parcursul întregii vieți.Ceea ce scrie apostolul corintenilor poate fi rezumat astfel: ,,Voi sunteți sfinți. Acum purtați-vă ca sfinții”.

Cei care serveau ca ofițeri în Marina S.U.A. auzeau zilnic o expresie: ,,conduita nepotrivită pentru un ofițer”. Acea expresie acoperea orice, de la încălcări minore care aveau rezultat o mustrare până la cele ce necesitau Curtea Marțială. Ofițerul descris astfel nu reușea să se ridice la nivelul responsabilității sale de a acționa așa cum trebuie să acționeze un ofițer. Poate am face bine să adoptam o expresie similară pentru credincioși: ,,conduita nepotrivită pentru un sfânt”. Atunci când bârfim sau ne pirdem răabdarea să ne amintim că această conduită nu este potrivită pentru un sfânt.

În principiu mulți dintre noi se comportă ca și corintenii, chiar daca nu cu aceeași măsură. Trăim în mod necorespunzator față de chemarea noastră. Biblia întrebuințează un cuvânt pentru conduita nepotrivită pentru un sfânt.Este vorba de cuvântul păcat. Și, exact așa cum ,,conduita nepotrivită pentru un ofițer”acoperă o gamă largă de acțiuni inscuzabile, tot așa cuvântul păcat acoperă o gamă largă de comportamente necuvincioase. El acoperă totul de la bârfă la adulter, de la nerăbdare la crimă. În mod evident există grade ale gravității păcatului. Dar în ultimă instanță, păcatul este păcat. Noi credem eronat că păcat este ceea ce fac oamenii din afara comunitații creștine.

Dumnezeu să ne ajute să demonstrăm sfințenia dată de El printr-un comportament la înălțime.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s