Zece porunci


Cele zece porunci (Exodul cap. 20, Deuteronomul cap. 5) sunt legi bazate pe dragoste.  Par dure la prima vedere, dar Dumnezeu are un motiv puternic în spatele fiecăreia.  Toate acele interdicţii intimidante poartă dragostea şi înţelepciunea Lui în ele.  Dumnezeu le-a conceput pentru a ne călăuzi şi a ne proteja de decizii greşite care ne pot fi fatale.

Iată câteva principii de care trebuie să ţinem cont în ce priveşte cele zece porunci:

1. “Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău…”

Dumnezeu trebuie să fie prioritatea numărul unu în viaţa noastră.  Dacă dăm mai mult timp, energie sau atenţie oricărui alt lucru sau oricărei alte persoane în afară de El, nu putem să avem parte de viaţa abundentă pe care El ne-o doreşte.  De aceasta avem parte numai atunci când ne dedicăm Lui în totalitate şi Îl invităm să ne transforme complet, pentru a ne putea atinge potenţialul maxim.

2. “Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine… Să nu-ţi faci chip cioplit, nici vreo înfăţişare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor, şi să nu le slujeşti…”

Aminteşte-ţi că vei deveni ca imaginea căreia i te închini.  Cum doreşti tu să fii?  Dacă Îl urmezi pe Cristos, vei semăna tot mai mult cu El. Dacă vânezi imagini goale create de capriciile societăţii, vei sfârşi prin a deveni gol şi împovărat. 

3. “Să nu iei în deşert Numele Domnului, Dumnezeului tău…”

Atunci când iei Numele Domnului în deşert îl înjoseşti pentru că îl tratezi cu neglijenţă când, de fapt, trebuie tratat cu reverenţă.  Numele lui Dumnezeu poartă în el o mare putere spirituală şi rostirea lui activează forţele din domeniul spiritual.  Folosindu-l cu neglijenţă – ca de exemplu blestemând o persoană sau o situaţie – putem atrage consecinţe nedorite nu doar asupra persoanei respective, ci şi supra noastră.

4. „Adu-ţi aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfinţeşti…”

Dumnezeu a conceput omul cu nevoia de a se odihni în mod regulat.  El a stabilit un astfel de ritm de viaţă pentru noi.  Dacă nu ne luăm ziua de odihnă în fiecare săptămână, vom resimţi asta din punct de vedere fizic, mental şi spiritual.  În schimb, dacă vom rezerva o zi pe săptămână pentru a ne închina Domnului şi a reflecta la cuvântul Său, vom descoperi perspectiva eternă în toate aspectele vieţii noastre, ceea ce ne va ajuta mult în timpul săptămânii, şi în viaţă în general.

5. „Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta…”

A ne onora părinţii este foarte important; Dumnezeu i-a folosit pentru a ne da viaţă.  El ne va urmări ori de câte ori le facem o vizită, îi ajutăm când au probleme, le arătăm că îi iubim şi îi iertăm pentru toate greşelile lor din trecut.  Şi ei au fost tineri şi nesăbuiţi!  Dumnezeu ne va binecuvânta pentru un astfel de comportament pentru că este după voia Lui.

6. „Să nu ucizi…”

Majoritatea oamenilor nu-şi pot imagina că vor ucide vreodată.  Totuşi, aceasta se poate întâmpla atunci când mânia merge prea departe.  Şi, de fapt, sunt mai multe feluri de a “ucide” pe cineva.  Ori de câte ori rănim pe cineva cu cuvintele noastre sau dorim să li se întâmple ceva rău, de fapt comitem o crimă în inima noastră, iar Dumnezeu ne cunoaşte inimile.  Mânia noastră trebuie adusă la Dumnezeu şi El o va vindeca. 

7. „Să nu preacurveşti…”

Adulterul apare în primul rând în mintea persoanei.  Nu poţi să-ţi umpli mintea cu imagini şi gânduri pe care ştii că Dumnezeu nu le aprobă, şi apoi să ai pretenţia ca El să te ajute să-ţi iubeşti partenerul.  Adulterul pare foarte ispititor, dar niciodată nu duce la adevărata satisfacţie, ci dimpotrivă, va distruge relaţia cu Dumnezeu şi cu familia. Atunci când alegi să faci un gest de dragoste faţă de soţ/soţie, va reveni şi sentimentul de dragoste şi se va întări.

8. „Să nu furi…”

În primul rând, nu avem nevoie să furăm pentru că Dumnezeu a promis că El ne va purta de grijă şi nu vom duce lipsă de nimic.  Dacă furăm, îl păgubim pe cel pe care Dumnezeu l-a creat şi îl iubeşte, şi păcătuim împotriva Creatorului.

9. „Să nu mărturiseşti strâmb împotriva aproapelui tău…”

Minciunile şi cuvintele urâte rostite împotriva aproapelui nostru vor produce multă durere şi probleme în viaţa acestuia.  Dar, atunci când ne încurajăm unii pe alţii, devenim un canal prin care va curge dragostea lui Dumnezeu, care este egală pentru toţi.  Vom contribui astfel la manifestarea Împărăţiei lui Dumnezeu pe pământ.

10. „Să nu pofteşti casa aproapelui tău … nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău”

Invidia te va distruge.  Dumnezeu doreşte să avem pacea pe care o dă mulţumirea.  Tensiunea şi apăsarea de a dori mereu ceea ce nu poţi avea îţi va fura bucuria. Dacă vom căuta în primul rând faţa Domnului, vom avea parte de belşug de binecuvântări şi inima plină de bucurie.

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s