Inobilati de frumusetea divina


 

Inobilati de frumusetea divina

Autorul si iubitorul de frumos Creatorul frumusetii este Dumnezeu. El a creat universul ce ne fascineaza si toata frumusetea pamantului ce astazi ne inconjoara, dar a mai creat si o alta dimensiune a frumusetii cea spirituala, pe care o gasim in Cartea Cartilor si in viata acelor  oameni ce traiesc invataturile acestei carti. Despre frumusetea infatisarii lui Dumnezeu ni se spune putin in Biblie, ne este prezentat ca o fiinta maiestoasa plina de slava ce sta pe tronul universului. Dar despre sublimul sau caracter revelat prin Isus Hristos este scris foarte mult, frumusetea si profunzimea iubirii divine pentru om este ceea ce ma lasa mut de uimire atunci cand citesc Biblia. Cred ca Isus  s-a intrupat pentru a raspunde la intrebarea: Cum este Dumnezeu, sau cat de frumos este caracterul Sau?

Scriitorul rus Dostoievski a facut o afirmatie la care eu personal am meditat mult, el a spus: ,, Frumusetea va salva lumea” iar mai tarziu am inteles ca se referea la frumusetea caracterului  lui Hristos. Cand ne gandim la frumusetea  Lui Hristos, cred ca ne dam cu totii seama ca este vorba despre ceva nobil un ideal atat de inalt si totusi atat de accesibil omului, la spiritul sau de sacrificiu demonstrat la Golgota, la pulsul inimii Sale ce suspina pentru om. Caracterul Sau in care se impletesc atat de armonios dreptatea si dragostea. Atunci cand El a trait pe pamint si-a desfasurat viata in lumea celor de jos  a intalnit oameni apasati de pacate si de poverile vietii ce-si pierdusera bucuria de a mai trai. Insa atunci cand au contemplat frumusetea Sa divina viata lor a devenit altfel, nu au mai simtit ca uneori nici nu mai face sa lupti, sa speri, sa traiesti, au inteles ca trebuie sa rabzi pana la capat conlucrand cu Divinitatea pentru a fi inobilati de frumusete.

Isus din Nazaret ca  om a avut o infatisare placuta, insa ceea ce a revolutionat lumea a fost caracterul Sau. Au fost influentati atatia  oameni care s-au decis sa faca din aceasta frumusete a Lui esenta vietii lor. Astazi cu totii ne intalnim pe strazile vietii in modul randuit de providenta cu iubirea agape iar modul in care ne deschidem in fata acestei iubiri va determina daca vom deveni niste oameni frumosi din punct de vedere interior. Respingerea acestei iubiri are ca rod intodeauna diformitate morala. Cine devine un primitor al acestei frumuseti divine va fi un om plin de noblete si finete de caracter, iar un astfel de om se va uni intr-o zi cu atatea fiinte nobile din intregul univers incepand eternitatea. Daca vom trai animati de  acest ideal lumea si viata vor deveni altfel, vor exista mai multe oaze de fericire iar oamenii vor inceta sa-si mai faca rau unul altuia totul se poate schimba, cel putin in sfera unde fiecare ne desfasuram viata. Despre Fiul omului ni se relateaza in cartea Psalmilor 45;2: ,,Tu esti cel mai frumos dintre oameni, harul este turnat pe buzele tale: de aceea te-a binecuvintat Dumnezeu pe vecie.”

Prima carte a Bibliei, Genesa a fost scrisa de Moise. Un om  ce a contemplat atat de mult iubirea lui Dumnezeu si mai ales persoana maiestoasa a lui Hristos. Puterea Sa creatoare ce a creat absolut tot  cerul, soarele, luna, stelele, pamantul cu toate frumusetile naturii, magnifica gradina Eden, perechea safanta acoperita de vesminte de slava, contempland totul nu putem sa nu spunem ce frumos, ce maret. Dar dincolo de aceste lucruri in Biblie exista altceva care fascineaza. Pe paginile acestei carti apar tablouri ale unor dialoguri intre Dumnezeu si omul pacatos, modul cum El trateaza fiinta umana impresioneaza. Iubirea Sa ce se descopera  de la primul verset al Bibliei pana la ultimul, citind aceasta carte raman uimit de astfel de grandioase descoperiri ale maiestatii divine. Imi dau seama ca in aceste pagini e un tezaur, o frumusete spirituala purificatoare. Meditand la toate aceste lucruri m-a simt finit in fata infinitului  inteleg mai bine cuvintele lui  David din psalmul 139:

,,Tu mi-ai intocmit rarunchii, Tu m-ai tesut in pantecele mamei mele: Te laud ca sunt o faptura asa de minunata. Minunate sunt lucrarile Tale, si ce bine vede sufletul meu lucrul acesta! Trupul meu nu era ascuns de Tine, cand am fost facut intr-un loc tainic, tesut in mod ciudat, ca in adancimile pamantului. Cand nu eram decit un plod fara chip, ochii Tai ma vedeau;  si in cartea Ta erau scrise toate zilele care-mi erau randuite, mai inainte de a fi fost vreuna din ele. Cat de nepatrunse mi se par gandurile Tale, Dumnezeule, si cat de mare este numarul lor!”

Odata am avut o discutie cu un prieten pe aceasta tema el imi spunea: ,, Citind Evangheliile descoperim actiunea iubirii,  frumusetea gandurilor ce  se  gasesc in cuvintele scripturii ,, Dumnezeu este dragoste” fara aceasta frumusete absolut toti ne-am scufunda in ticalosie omeneasca sau chiar demonica. N-ar mai exista nici un standard al neprihanirii pe pamant. Eu insa vreau sa spun ca sunt fascinat de frumusetea spirituala ce se afla in Hristos, fara El viata pentru mine nu mai are sens, pur si simplu m-a prabusesc in materialism, sau  intr-o viata condusa de firea pamanteasca. Cred ca umilinta, jertfa si proslavirea lui Hristos ne descopera modul cum ne iubeste Dumnezeu. De asemenea  invataturile Sale depasesc tot ce a putut  scrie sau exprima omul vreodata. Tot ce este frumos si nobil este inspirat din Cartea Cartilor. Sunt impresionat de aceasta carte daca astazi citesc un verset si mi se descopera un lucru, maine voi citi acelasi verset si voi descoperi o noua frumusete spirituala in acelasi verset. Ce nivel inalt a ceea ce inseamna pur si frumos nu exista nici o alta carte ce poate sa stea alaturi da marele manual al intelepciunii divine.  Prin prisma acestei carti inteleg ca nu suntem singuri in univers  il avem pe Tatal Ceresc, apoi pe Hristos care este fratele neamului omenesc prin intermediul naturii sale umane si  de asemenea Mantuitorul nostru al tuturor, prin ceea ce a realizat la cruce. Si mai mult avem un minunat mangaetor-Duhul Sfant care ne atinge atit de delicat inimile avind capacitatea de a transforma si cel mai diform caracter.  Dvinitatea doreste sa se implice in vietile noastre, in tot greul care ne zdrobeste. Atunci de ce  avem atata teama, atata stres, si compromis cu raul? Pe cand ar fi mult mai usor sa ne incredem in Hristos  si sa ne deschidem inimile  pentru ca puterea Sa vindecatoare sa restaureze fiintele noastre.”

Anunțuri

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s