Postul


Postul este o abstinenţă voluntară de la mâncare, un principiu al Evangheliei lui Isus Hristos pentru dezvoltarea spirituală. Mai specific, înseamnă negarea în smerenie a nevoilor trupeşti cu scopul de a-L glorifica pe Dumnezeu, a ne întări duhul şi a avansa în viaţa de rugăciune.  

Postul este o armă ajutătoare preţioasă, instituită de Dumnezeu Însuşi, cu scopul de a ne apropia mai mult de El şi de a sparge blocada duşmanului. Cuvintele lui Dumnezeu din Ioel 2:12-13 exprimă foarte clar dorinţa Lui: „Dar chiar acuma”, zice Domnul, „întoarceţi-vă la Mine cu toată inima, cu post, cu plânset şi bocet! Sfâşiaţi-vă inimile nu hainele, şi întoarceţi-vă la Domnul, Dumnezeul vostru”…”

In Vechiul Testament sunt numeroase exemple în care oamenii lui Dumnezeu, sau chiar toată naţiunea au postit, iar Domnul a făcut minuni în favoarea lor. De exemplu, după ce Iona a vestit hotărârea Domnului de a distruge cetatea Ninive, tot poporul a postit în sac şi cenuşă, jelindu-şi păcatele, iar Domnul S-a îndurat de ei (Iona 3:5-10); când Haman a pus la cale distrugerea evreilor, Estera le-a cerut să postească (Estera 4:15-17) şi situaţia s-a răsturnat, etc.

Dacă postul este menţionat doar de două ori în Faptele Apostolilor în legătură cu luarea unor decizii importante (13:1,2 şi 14:21-23), totuşi constituia o practică obişnuită a Bisericii primare. Mutându-ne privirea de la lucrurile acestei lumi, ne putem concentra mai mult la Dumnezeu. În Matei 6:16-18, Isus a spus: „Când postiţi, să nu vă luaţi o înfăţişare posomorâtă, ca făţarnicii, care îşi sluţesc feţele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata. Ci tu, când posteşti, unge-ţi capul, şi spală-ţi faţa, ca să te arăţi că posteşti nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.

Postul creştin este mai mult decât renunţarea la mâncare, este un mod de viaţă de sacrificiu înaintea lui Dumnezeu şi implică o anumită atitudine. Este cel mai bine descris in Isaia 58, unde vedem că postul înseamnă smerenie, că slăbeşte lanţurile nedreptăţii şi jugul robiei, eliberează pe cei asupriţi, ajută săracii, etc, iar rezultatul este acesta:

Atunci lumina ta va răsări ca zorile, şi vindecarea ta va încolţi repede; neprihănirea ta îţi va merge înainte, şi slava Domnului te va însoţi. Atunci tu vei chema, şi Domnul va răspunde, vei striga, şi El va zice: ,Iată-Mă!

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s