Darnicia si zeciuiala


Dărnicia este o parte vitală în relaţia noastră cu Dumnezeu. Este o modalitate prin care Îi arătăm dragostea noastră, respectul şi recunoştinţa, admiţând astfel că tot ceea ce avem vine de la El. Atât în Vechiul Testament cât şi în Noul Testament se fac numeroase referiri cu privire la importanţa modului în care ne administrăm resursele materiale.

LEGEA RECIPROCITATII

Aşa după cum spune Pat Robertson în cartea sa “ Împărăţia secretă”, povaţa lui Cristos de a “da şi ni se va da” defineşte un remarcabil principiu spiritual. Acest principiu mai poate fi numit şi legea reciprocităţii, ceea ce este foarte normal în lumea fizică: fiecare acţiune are un efect. De exemplu dacă zâmbeşti unei persoane, aceasta îţi va zâmbi înapoi sau fii critic cu alţii şi ei îţi vor răspunde la fel. Ideea este că aşa după cum vei da, tot aşa vei şi primi. Dă cu generozitate şi vei primi cu aceeaşi măsură.

DE CE TREBUIE SĂ DĂM ZECIUIALA?

Din moment ce lui Dumnezeu îi aparţine totul – toate dobitoacele pădurilor, toate fiarele munţilor cu miile lor (Psalmul 50:12) – s-ar părea că nu are nevoie de zeciuielile şi darurile noastre. El chiar nu are nevoie de ele, dar noi suntem cei ce avem nevoie să le dăm. Învăţându-ne cum să dăm zeciuiala, Dumnezeu ne ajută să înţelegem legea reciprocităţii.  A eşua în a da zeciuiala este echivalent cu a fura pe Dumnezeu de ceea ce I se cuvine. În Maleahi 3:8-9, Dumnezeu ne spune care sunt consecinţele faptului că Israel nu i-a plătit ceea ce îi datora: Se cade să înşele un om pe Dumnezeu, cum Mă înşelaţi voi? Dar voi întrebaţi: ”Cu ce te-am înşelat?” Cu zeciuielile şi darurile de mâncare. Sunteţi blestemaţi, câtă vreme căutaţi să Mă înşelaţi, tot poporul în întregime! Atunci când dăm zeciuiala, primim multe binecuvântări de la Dumnezeu. Daţi şi vi se va da; ba încă vi se va turna în sân o măsură bună, îndesată, clătinată, care se va vărsa pe deasupra (Luca6:38).  Şi ce binecuvântări i-au fost promise poporului Israel, dacă dădeau zeciuiala din nou! Aduce-ţi la casa visteriei toate zeciuielile, ca să fie hrană în Casa Mea; puneţi-Mă astfel la încercare, zice Domnul oştirilor, şi veţi vedea dacă nu vă voi deschide zăgazurile cerurilor, şi dacă nu voi turna peste voi belşug de binecuvântare. Şi voi mustra pentru voi pe cel ce mănâncă, (lăcusta) şi nu vă va nimici roadele pământului, şi viţa nu va fi neroditoare în câmpiile voastre, zice Domnul oştirilor (Maleahi3:10-12). Ni se mai spune că atunci când dăm altora, îi dăm lui Dumnezeu: Cine are milă de sărac, împrumută pe Domnul, şi El îi va răsplăti binefacerea (Proverbe19:17).

IMPORTANŢA DE A FI SERIOS

Ideea este că ar trebui să dăm nu doar pentru că Dumnezeu aşteaptă. Sinceritatea de a-i înapoia o parte din bogăţiile Lui este la fel de importantă. Biblia ne spune: Fiecare să dea după cum a hotărât în inima lui: nu cu părere de rău, sau de silă, căci pe cine dă cu bucurie, îl iubeşte Dumnezeu (2Corinteni9:7). Apostolul Pavel ne spune că primim potrivit cu modul în care dăm: Să ştiţi: cine seamănă puţin, puţin va secera; iar cine seamănă mult, mult va secera (2Corinteni9:6). Luca de asemenea ne atrage atenţia: Căci cu ce măsură veţi măsura, cu aceea vi se va măsura. De asemenea, suntem avertizaţi să nu facem publice actele noastre de binefacere: Luaţi seama să nu vă îndepliniţi neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei; altminteri nu veţi avea răsplată de la Tatăl vostru care este în ceruri (Matei6:1).

REVĂRSAREA BINECUVÂNTĂRILOR LUI DUMNEZEU

Atunci când suntem generoşi cu El şi cu alţii, Dumnezeu ne va recompensa într-un mod foarte generos: Şi Dumnezeu poate să vă umple cu orice har, pentru ca, având totdeauna în toate lucrurile din destul, să prisosiţi în orice faptă bună, după cum este scris: „A împrăştiat, a dat săracilor, neprihănirea lui rămâne în veac.”  „Cel ce dă sămânţă semănătorului şi pâine pentru hrană”, vă va da şi vă va înmulţi şi vouă sămânţa de semănat şi va face să crească roadele neprihănirii voastre. În chipul acesta veţi fi îmbogăţiţi în toate privinţele, pentru orice dărnicie, care, prin noi, va face să se aducă mulţumiri lui Dumnezeu. Căci ajutorul dat de darurile acestea, nu numai că acoperă nevoile sfinţilor, dar este şi o pricină de multe mulţumiri către Dumnezeu (2Corinteni9:8-12).

CE AR TREBUI SĂ FAC ACUM?

În Vechiul Testament, evreii au fost instruiţi să-şi ducă zeciuielile la “casa visteriei”, care era templul – centrul religios pentru întreaga ţară. Deoarece Trupul lui Cristos îmbracă astăzi aşa de multe forme (biserici, colegii, televiziuni, spitale, agenţii de întrajutorare etc.), oamenii au posibilitatea să aleagă locul în care să-şi dea zeciuiala.  Este foarte important să dai zeciuiala în locul în care eşti hrănit spiritual. Dacă eşti membru într-o biserică, ar trebui să-ţi onorezi biserica cu un consistent suport financiar, deoarece a fi membru presupune atât responsabilităţi cât şi privilegii. Fii consecvent în a da zeciuiala, pentru că este un factor care ne aminteşte că Dumnezeu ne dă totul. Tu singur vei decide cum să administrezi binecuvântările financiare pe care Dumnezeu ţi le-a dat şi cum să-L onorezi cu zeciuielile şi darurile tale. Fii binecuvântat din belşug prin ascultare, fiind un bun administrator a ceea ce ţi-a dat.

REFERINŢE BIBLICE/STUDIU BIBLIC

Matei22:15-22        – Dă Cezarului ce este al Cezarului     
Luca6:38                – Dă şi vei primi o măsură îndesată, clătinată     
1Corinteni16:1-2     – Ajutoare pentru sfinţi     
“Împărăţia secretă” – Pat Robertson    

1 comentariu

  1. In noul testament nu mai exista zeciuiala! exista ceva mai mult : sa dai in functie de iubirea care se gaseste in inima ta(fapte 11:29).Zeciuiala a fost in vechiul testament ca un ajutor pentru semintia lui Levi ,fiindca ei nu aveau nici o mostenire in Israel.Ei erau inchinati Domnului cu munca la templu.Asa ca ei nu aveau nici un venit.De acea a randuit Dumnezeu zeciuiala ca o lege.Acum este mai greu;trebuie sa dam din Prisosul tau,nu in procente ci in dragoste. ATENTIE ! Acest PRISOS al nostru este cunoscut de Dumnezeu. Amin!

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s