Sinuciderea


Sinucidere… Cuvântul are un aer înspăimântător de finalitate. Încărcat cu lipsă de speranţă, disperare, şi tragedie, este un cuvânt pe care toată lumea doreşte să-l ţină la o cât mai mare distanţă.

Poate te-ai gândit că numai oamenii care sunt cu adevărat „duşi” se gândesc la aşa ceva. Dar apoi, într-o zi, acest gând a intrat şi în mintea ta într-un mod mai diferit.

Te găseşti într-o situaţie de nesuportat. Te simţi prins în cursă şi fără putere. Într-un final „a pune capăt la tot” pare a fi singurul răspuns, nu-i aşa?

Totuşi, mai există o soluţie. Se găseşte în Biblie şi este mesajul de dragoste al lui Dumnezeu pentru tine. Aceasta este şansa ta de a descoperi cât de valoros(asă) eşti şi cum viaţa ta poate fi transformată. Continuă să citeşti.

 În ce stadiu esti acum ?

Probabil că te întrebi „Cum am ajuns aici?” Răspunsul este: în mod treptat. Toţi trecem prin perioade în care ne simţim la pământ. De obicei, în timp, tristeţea ne părăseşte şi viaţa merge mai departe. Dar uneori, într-o situaţie mai dificilă, o relaţie încordată sau altfel de probleme, intervine nefericirea de care se pare că nu mai scapi.  Când acest lucru se întâmplă, viaţa poate deveni o luptă zilnică cu grija, mâhnirea, tristeţea şi goliciunea care te acaparează, creând sentimentul de nemulţumire de viaţă în general.
Depresia are multe cauze. Adesea este asociată cu sentimentul pierderii care poate fi cauzat de un larg număr de factori – boala, moartea cuiva drag, concediere spontană, divorţ şi aşa mai departe. O boală cronică sau un handicap permanent pot să îţi fure independenţa, libertatea, făcându-te să te simţi fără valoare, neajutorat şi mânios. Pierdea unei persoane la care ai ţinut, prin moarte sau divorţ, poate lăsa un gol imens în viaţa ta.

Vinovăţia este un alt trăgaci pentru depresie. Poate te lupţi cu abuzul de droguri sau alcool – sau alte obiceiuri sau comportamente de care îţi este ruşine. O traumă din copilărie ţi-a cauzat rănirea sentimentelor şi te face să te simţi nedemn de fericire. Poate te simţi ratat pentru că nu ai realizat tot ce ţi-ai propus sau ai dorit în viaţă. Indiferent care este cauza, depresia duce, de cele mai multe ori, la pierderea speranţei. Te poţi simţi că ai pierdut controlul. Poate te gândeşti că a-ţi pune capăt zilelor este singura cale de a prelua controlul asupra vieţii tale. Nu este aşa.

Ce directie poti lua?

Poţi continua să mergi pe calea pe care ai pornit, ştiind unde conduce, sau îţi poţi da o şansă pentru o viaţă mai bună. Faptul că citeşti aceste notiţe indică dorinţa ta pentru o altă şansă (opţiune). Deci, iat-o!Există doar o singură sursă reală a speranţei pentru o viaţă semnificativă, împliniri şi bucurie. Acea sursă este Isus Hristos. Vorbind despre urmaşii Săi, Isus a spus: „Eu am venit ca oile să aibă viaţă, şi s-o aibă din belşug” (Ioan 10:10).

Printr-o relaţie personală cu Isus Hristos, poţi experimenta o revărsare a dragostei, iertării, păcii şi bucuriei în viaţa ta.  Aceasta este o promisiune de la Dumnezeu şi se găseşte în Biblie. Promite Dumnezeu că nu vei mai avea probleme? NU. El promite să-ţi dea putere să înfrunţi încercările vieţii cu încredere, ştiind că El va face ca toate lucrurile să meargă spre bine. El promite fie să te scape din aceste încercări, fie să îți dea putere să le rabzi, potrivit cu planul Său pentru tine… un plan care începe atunci când îţi predai viaţa în mâna Lui.  Prin acceptarea lui Isus Hristos ca Mântuitor şi alegerea de a-L urma, Îl pui pe tronul vieţii tale. Spiritual, devii o persoană nouă pentru că Duhul Sfânt al lui Dumnezeu vine să locuiască în tine. Isus a descris această experienţă ca fiind „născut din nou”. Şi partea cea mai bună cu această viaţă nouă în Hristos este că primeşti şi dreptul de a trăi în eternitate în prezenţa lui Dumnezeu. Ce ar fi dacă ai cumpăra o Biblie chiar acum pentru a putea citi aceste minunate promisiuni ale lui Dumnezeu?

Citeşte următoarele versete:
Ioan 1:12; 2 Corinteni 5:17; 1 Corinteni 2:12; 1Ioan 5:11-13.

Dacă nu L-ai acceptat pe Isus Hristos ca mântuitor personal, poţi face acest lucru chiar acum şi de asemenea poţi face primii paşi către o viaţă nouă. Tot ce trebuie să faci este să rosteşti această rugăciune crezând:

Doamne Isuse, îţi cer să vii în viaţa mea. Vreau să nu mai trăiesc viaţa mea ca până acum, deţinând controlul asupra ei. Vino acum şi trăieşte în mine. Curăţă-mă de păcatele mele. Te primesc ca Domn şi Mântuitor. Voi trăi pentru Tine şi Te voi slujii în toate zilele vieţii mele. Amin. 

Isus a spus: „Iată Eu stau la uşă, şi bat. Dacă aude cineva glasul Meu şi deschide uşa, voi intra la el, voi cina cu el, şi el cu Mine” (Apocalipsa 3:20).

Dacă te-ai rugat şi I-ai cerut să vină în viaţa ta, a venit. Aşa cum a promis, va fi parte în această relaţie intimă cu tine. Acum, mai sunt câteva lucruri de făcut. Mai întâi, începe să citeşti Biblia în fiecare zi. Începe cu Evanghelia după Ioan în Noul Testament. Apoi, este important să petreci timp în rugăciune în fiecare zi. Vorbeşte cu Dumnezeu ca şi cum ai vorbi cu cel mai bun prieten al tău. În sfârşit este important să găseşti o biserică care crede şi învaţă din Biblie. Acest lucru este critic în dezvoltarea noastră ca şi creştini. Aminteşte-ţi că: Dumnezeu nu cere să fii perfect. Mai degrabă doreşte o inimă devotată şi doritoare pentru a trăi potrivit cu Cuvântul Lui, Biblia.

Dar dacă esti deja crestin?

Şi creştinii pot fi depresivi şi pot avea gânduri de sinucidere. Se poate întâmpla datorită motivelor menţionate mai sus. Încercările vieţii ajung fiecare persoană, inclusiv creştinii.

Dacă situaţia în care te afli este ceva ce nu poţi schimba, să ştii că Dumnezeu poate interveni miraculos. Indiferent cât de greu este, continuă să ceri ajutorul lui Dumnezeu. Nu te opri. Dumnezeu aude rugăciunile noastre, dar planul Lui cu planurile noastre nu sunt întotdeauna aceleaşi. Ai încredere că El va răspunde într-un mod care va fi cel mai bun pentru tine. Acest lucru include şi posibilitatea că Dumnezeu îţi va da puterea şi pacea de a răbda încercările înainte de a te scăpa din ele.

Unele din cele mai mari răspunsuri la rugăciune vin în forma păcii şi bucuriei în mijlocul grelelor încercări. Crede că El te va scăpa de fiecare furtună din viaţă.  Citeşte aceste versete şi fă din ele declaraţia credinţei: Psalmul 23; 28:7; Isaia 43:2; Romani 8:28; Filipeni 4:13.

Cere Tatălui Ceresc să te ajute să trăieşti prin puterea Duhului Sfânt. Biblia este plină de promisiunile Lui de a te iubi, întări, vindeca şi ghida. Începe prin a citi Cuvântul lui Dumnezeu cu un nou scop – acela de a descoperi noi înţelegeri a dragostei lui Dumnezeu pentru tine. Cere Duhului Sfânt să te ghideze în călătoria ta şi să-ţi descopere adevăruri pe care nu le-ai văzut înainte. Acceptă dragostea lui Dumnezeu pentru tine fără a te bizui pe sentimentele tale. Citeşte următoarele versete şi primeşte-le ca pe mesajul lui Dumnezeu pentru tine: Ioan 3:16; Romani 5:8; Isaia 40:31, 41:10; Plângerile lui Ieremia 3:22-23.

De asemenea, fii pregătit să îţi dai seama de orice păcat care intervine în relaţia ta cu Tatăl tău ceresc. Cere-I lui Dumnezeu să îţi cerceteze inima şi să-ţi descopere orice problemă. Apoi, mărturiseşte şi pocăieşte-te de nesupunerea ta şi cere iertarea lui Dumnezeu. Citeşte următoarele versete pentru a înţelege mai mult despre cum să tratezi păcatul: 1 Ioan 1:9; Psalmul 139:23-24; Galateni 5:16-25.

Fă ceva ce te ajută

Ajutorul profesional sub forma unui consilier creştin calificat este una din cele mai bune căi de a lupta împotriva depresiei şi a gândurilor de sinucidere. Ia cartea de telefon şi dă câteva telefoane. Cere referiri. Un consilier bun te poate ajuta să primeşti o nouă perspectivă în ceea ce priveşte problemele tale. Fă un consult medical. Uneori depresia poate fi cauzată de o dezechilibrare chimică sau alţi factori biologici. Caută sprijinul unui grup (începe cu cei din biserica ta) care să slujească zonei tale de dificultate. Interacţionând cu alţii care au provocări similare în vieţile lor. Asta te va ajuta să nu te mai simţi aşa de izolat.  Forţează-te să faci ceva următoarea dată când te simţi la pământ. Inactivitatea nu ajută decât la a face depresia mai gravă.

Am dat mai jos câteva lucruri pe care le poţi încerca:

·         Vorbeşte cu cineva. Sună un prieten şi împărtăşeşte sentimentele.

·         Plimbă-te. Exerciţiul fizic face ca sângele şi oxigenul să circule mai repede, ceea ce face să te simţi mai revigorat. Creierul produce substanţe chimice care luptă împotriva depresiei.

·         Ajută o altă persoană. În timp ce îţi concentrezi atenţia pe nevoile altora, propriile-ţi nevoi vor deveni mai puţin apăsătoare.

·         Ascultă muzică. Alege cântecele favorite şi cântă împreună cu CD-ul sau caseta.

Anunțuri

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s