Depresia


Aproape fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu, am experimentat perioade de tristeţe. Majoritatea reuşesc să treacă peste aceste perioade într-un timp scurt, dar pentru alţii tristeţea continuă. Dacă eşti prins într-o perioadă îndelungată de tristeţe, s-ar putea să recunoşti unul sau mai multe semne care adesea au însoţit depresia: o creştere a neîncrederii în Dumnezeu, resentimente faţă de alţii, dificultate în luarea deciziilor, vinovăţie, lipsă de activitate, insomnie sau prea mult somn, anorexie sau bulimie, îndoială, nemulţumire, îngrijorare şi lipsa de speranţă, ca şi când eşti într-o groapă fără scăpare.

Din fericire, indiferent cât de disperată arată situaţia, există un real motiv pentru speranţă. Dumnezeu te iubeşte şi doreşte să te umple cu bucurie, pace, împliniri şi multe altele.

 

Primii pasi spre ajutor

Biblia spune că Isus a venit ca noi „să avem viaţă şi s-o avem din belşug” (Ioan 10:10).
Cu siguranţă, depresia nu este viaţă din belşug. Dar poţi fi sigur că Dumnezeu doreşte să îţi găseşti pacea şi bucuria. El te va ajuta pentru că eşti foarte, foarte important pentru El. Eşti în măsură să primeşti darul „vieţii din belşug” al lui Dumnezeu? Dacă nu eşti sigur, cere-I lui Dumnezeu chiar acum să te ierte pentru păcatele tale şi să vină să-ţi conducă viaţa (Romani 10:9, 10, 13; 1 Ioan 1:8, 9; Ioan 1:12, 13).

Biblia descrie ce se întâmplă în momentul în care îţi predai viaţa Domnului ca fiind nou-născut. Spiritual, eşti o persoană nouă. Dar acum, trebuie să înveţi un nou mod de a trăi. Dumnezeu te va ajuta. Cere-I să te umple complet cu Duhul Sfânt (Luca 11:13).
Duhul lui Dumnezeu îţi va da puterea să trăieşti aşa cum doreşte El. Duhul Sfânt ghidează, mângâie, învaţă, împuterniceşte şi produce în creştin caracteristicile lui Dumnezeu – dragostea, bucuria, pacea, răbdarea şi altele (Galateni 5:22-23).

Şi atunci când trăieşti aşa cum Dumnezeu doreşte vei experimenta o viaţă din belşug, plină de bucuriile pe care Dumnezeu le are pentru tine. Când eşti născut din nou, Dumnezeu locuieşte în duhul tău. El aduce promisiunea marii bucurii şi pacea, câteodată chiar imediat. Dar dacă eşti creştin şi suferi de depresie? Nu eşti singur.

Mulţi oameni ai credinţei au experimentat perioade de depresie adâncă. Moise, David şi mulţi alţii ne arată cum dragostea lui Dumnezeu continuă chiar şi în timpul acestor momente şi că în final El va aduce speranţa.

bucurie_umbra

Ce poti face

Ce poţi face pentru a birui depresia? Depinde de cauza depresiei. Există multe motive posibile, dar din moment ce în viaţa ta pot fi prezente unul sau mai multe, citeşte toate secţiunile de mai jos:

 Fizic
O parte a depresiei este cauzată de probleme fizice. Dieta necorespunzătoare, lipsa de exerciţiu fizic şi insomnia pot contribui la depresie. Deci, dacă te simţi deprimat / descurajat, asigură-te că te îngrijeşti de trupul tău. În plus, multe boli pot cauza depresia (altele pot fi cauzate de depresie). De asemenea, o parte a medicaţiei poate cauza depresia. Întotdeauna este o idee bună să faci un control medical pentru a exclude cauzele fizice. Dar aminteşte-ţi, Dumnezeu poate vindeca orice problemă fizică, inclusiv acelea care cauzează, sau sunt cauzate de depresie (Psalmul 103:3; Matei 8:16-17).

Dacă medicul tău diagnostichează o anumită problemă, cere-i partenerului de rugăciune, pastorului, consilierului creştin sau altor creştini să se roage cu tine pentru vindecarea care vine de la Dumnezeu (Iacov 5:14-16).
Dar dacă iei medicamente pentru vreo altă afecţiune, consultă medicul înainte de schimbarea sau stoparea medicaţiei.

Pierderi sau alte răni
Când ţi se întâmplă ceva rău este normal să te simţi rănit. Poate ţi-ai pierdut serviciul sau alte siguranţe financiare. Poate cineva ţi-a făcut rău într-un mod sau altul, recent sau în trecut. Poate ai o relaţie nu prea bună cu vreun prieten, membru al familiei sau soţul / soţia. Poate o persoană iubită a murit. Sau poate că suferi pentru lucruri pe care nu le-ai avut şi crezi că ar trebui să le ai, cum ar fi un soţ/soţie sau copii. Este normal să suferi pentru asemenea situaţii.

Spune-I lui Dumnezeu despre suferinţele tale. El deja le ştie, dar este important să-ţi exprimi suferinţele cu propriile tale cuvinte, vorbeşte cu El. De asemenea, spune unui prieten sau unui pastor de încredere, sau consultă un consilier creştin. Permite-ţi să plângi dacă aşa vrei. Jelirea normală, incluzând plânsul, este sănătoasă.

Biblia spune că Isus „a purtat suferinţele noastre” pe cruce (Isaia 53:4). El simte durerea noastră la fel de puternic ca şi noi şi o va purta pentru noi. Dă-I Lui suferinţa ta, apoi ai grijă să nu te afunzi din nou în ea.

Păcatul
Câteodată depresia are rădăcinile în păcat. Niciodată nu vei avea pace dacă ignori ceva în viaţa ta, ceva ce ştii că este împotriva voii lui Dumnezeu (1 Timotei 1:19).

Dacă ştii că faci sau ai făcut ceva împotriva voii lui Dumnezeu, recunoaşte înaintea Lui că este greşit. Apoi cere-I ajutorul pentru a face ceea ce este corect. Dacă îţi recunoşti păcatul şi renunţi la el, Dumnezeu a promis să te ierte în totalitate şi să te cureţe de păcat (1 Ioan 1:9).

Ai încredere că o va face.  Dacă este un păcat continuu şi pare prea dificil pentru tine să-l rezolvi, renunţă la el chiar acum, în acest moment. Spune lui Dumnezeu că doar cu ajutorul Lui vei face ceea ce trebuie chiar acum. În plus, s-ar putea să trebuiască să faci ceva pentru cei cărora le-ai greşit. S-ar putea să ai nevoie de un pastor sau consilier creştin care să te ajute să iei o decizie.

Nu uita să te supui lui Dumnezeu în lucrurile mici. Adesea, din cauză că am ales să-L ignorăm în lucrurile mici, am alunecat în probleme mai adânci. Poţi să inversezi această alunecare. Dacă te supui lui Dumnezeu în lucrurile mici, El te va ajuta să-ţi rezolvi probleme mai mari. S-ar putea să trebuiască să te supui Lui pentru ceva foarte simplu, cum ar fi să te trezeşti dimineaţa destul de devreme pentru a ajunge la slujbă la timp şi fără să te grăbeşti.

Gândire greşită
La ce anume te gândeşti chiar înainte să simţi depresia? Te gândeşti la lucruri de genul „nu sunt bun de nimic”, „nu pot face nimic cum trebuie”, sau „situaţia aceasta nu se va schimba niciodată”? Este de o importanţă vitală să găseşti ceea ce Dumnezeu spune că este adevărat despre tine şi viaţa ta. Citeşte Biblia cu atenţie pentru a afla care este adevărul (Efeseni 1:18-19).

Odată ce ai descoperit minunatele adevăruri despre lucrurile pe care Dumnezeu le spune despre tine, nu mai repeta lucruri negative despre tine. În schimb, memorează şi repetă pentru tine adevărurile pe care le-ai găsit în Biblie şi care contrazic gândurile negative.
Umple-ţi gândurile cu adevăruri precum: „Pot face totul în Hristos care mă întăreşte” (Filipeni 4:13);

„Şi Dumnezeul meu să îngrijească de toate trebuinţele voastre, după bogăţia Sa, în slavă, în Isus Hristos” (Filipeni 4:19);

„Căci Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuinţă” (2 Timotei 1:7);

„Totuşi, în toate lucrurile noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela are ne-a iubit” (Romani 8:37);

„El a purtat păcatele noastre în trupul Său, pe lemn, pentru ca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui aţi fost vindecaţi” (1 Petru 2:24).

În concluzie
Recunoaşte înaintea lui Dumnezeu că ai nevoie de ajutorul Lui pentru ca să poţi trăi corect, cu bucurie şi pace. Pocăieşte-te de fiecare păcat pe care îl ştii. Acceptă iertarea lui Dumnezeu şi curăţirea (1 Ioan 1:9).

Reconstruieşte-ţi viaţa spirituală prin citirea Bibliei, rugăciune şi părtăşie cu alţi creştini. Fii parte dintr-o biserică locală, unde se practică Cuvântul lui Dumnezeu şi credinţa. A fi un membru activ în biserică este un mod bun de a începe să creşti spiritual şi a învăţa credinţa biruitoare.

Dacă depresia continuă, caută ajutor la pastorul tău sau la un consilier creştin calificat.

Există răspunsuri pentru tine. Totuşi, găsirea şi tratarea rădăcinilor care cauzează depresia nu se întâmplă întotdeauna repede.  Şi, în final, nu fii surprins dacă în momentul în care eşti de cealaltă parte a depresiei, ajungi să Îi mulţumeşti lui Dumnezeu pentru acest timp de greutăţi şi pentru lucrurile bune care au rezultat în urma lor.

În timp ce te rogi

Cere-I lui Dumnezeu să-ţi descopere gânduri specifice şi acţiuni pe care vrea să le schimbi. Când îţi descoperă păcatul, recunoaşte-l şi cere-I vindecare şi reînnoirea bucuriei în viaţa ta.

Pentru studiu viitor

Dragostea lui Dumnezeu pentru noi – Psalmul 42:4-11
Modul corect de gândire – Filipeni 4:4-13
Dumnezeu este atins de sentimentele noastre – Evrei 4:14-16
Pocăinţa asigură prezenţa lui Dumnezeu – Iacov 4:8
Dumnezeu dă pace – Isaia 26:3;Ioan 14:27

Reclame

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s