EVREI SI CRESTINI – FAPTE Eseu Documentar Audio-Video Integral


Cuprinde:
1.LEGILE SOCIALE ALE LUI MOISE;
2.APOSTOLI AI SIONISMULUI;
3.LUPTA EVREILOR PENTRU REÂNTOARCERE in ERETZ ISRAEL;
4.O ALIANTĂ SEMITICĂ RATATĂ – HARTA SAN REMO 1920;
5.ORGANIZAŢII DE AUTO APĂRARE ÎN YISHUV (Comunitatile Evreieşti din Palestina);
6.EVREI, CREŞTINI SI MUSULMANI LA IERUSALIM – Breviar de Fapte Istorice
7.DOI CAVALERI AI APOCALIPSEI SECOLULUI XX: NICOLAE BĂLAN şi ALEXANDRU SHAFRAN;
8.PAPA IOAN XXIII -‘Papa Buono’ – FIŞĂ DOCUMENTARĂ.
Dincolo de dorinţa de a documenta un fapt care m-a preocupat mult timp, după primele lecturi privind ‘SIONISMUL’ a fost de a mă documenta asupra unui rezultat ne mai întâlnit în epoca modernă : ca, în 100 de ani, un popor prin voinţa lui şi a liderilor săi, să se întoarcă la matca sa după 2000 de ani.
Am căutat să îmi lămuresc mecanismul. Din ce am documentat rezultă extraordinarul efort de corelare pe trei planuri:
1. Organizaţional – cu toate diferendele şi orgoliile specifice fiinţei umane, Rabini, Bancheri, Lideri politici cu diverse orientări (de la tradiţionalişti la socialişti şi comunişti) şi Oameni de cultură converg eforturile de acţiune la înfiinţarea Congresului Mondial Evreiesc .
2. Educaţional – Acţiunea sistematică de a crea o unitate educaţională, o limbă unică, un sistem de instruire având ca plecare instruirea religioasă (de la vârsta de 3 ani) până la cea sportivă şi de pregătire militară, care să unească viitorii evrei maturi în jurul unei educaţii religioase, culturale şi cetăţeneşti comune, în oricare locaţie pe glob ar fi comunitatea.
Ar fi de adăugat intercomunicarea între comunităţi (bazată pe milenara experienţă a responselor rabinilor la întrebările evreilor aflaţi în locaţii îndepărtate).
3. Logistic – Crearea unui Sistem de Fonduri Financiare, funcţional, capabil să susţină atât Reîntoarcerea în Eretz Israel cât şi susţinerea reciprocă între Comunităţi Evreieşti pe întreg mapamondul.
Substratul axiologic poate fi exprimat simplu:
Credinţă, Disciplină, Corectitudine, Tenacitate….
Respectarea procedurilor o dată stabilite,
Creativitate în condiţii de incertitudine şi risc.
Atunci mi-a fost clar de ce au fost pogromuri şi holocausturi ; celelalte popoare nu le aveau. Le-a fost mai uşor să îi omoare şi să le ia bunurile decât să construiască în timp, împreună cu ei, o societate umană în spiritul poruncilor Dumnezeului Unic.
Deci, am pornit a descrie aceste lucruri în Eseul Documentar, în speranţa că va ajunge la lectura unor adevăraţi români : tineri sau în puterea financiară vremelnică, preoţi sau politicieni ; oameni de bine sau oameni de cultură…
Şi, dacă nu ştim cum să procedăm, de ce nu, a-i întreba pe Evrei: ‘Cum a-ţi făcut Fraţilor! Arătaţi-ne şi nouă !’. Nu este o utopie : suficient ar fi ca un primar de pe la noi să ia legătura direct, pe NET, cu un primar dintr-un Kibutz sau Moşav din Israel. Să solicite sprijin logistic în organizarea Comunei sale, în realizarea de proiecte de valorificare a resurselor locale şi a modului de atragere a resurselor financiare. Sunt convins că, ineditul apel va avea răspuns în condiţiile în care va exista o adevărată credinţă în Dumnezeul Unic, în Binele Comun.
Scopul era a sugera că şi noi ne putem organiza astfel ; de a avea o voinţă şi acţiune colectivă pentru poporul Român , nu numai pentru fiecare din noi.
Apoi mi-am dat seama că sunt prea orgolios… Dar o dată lucrul făcut i-am dat drumul.

Reclame

Comenteaza

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s